Wróć
Śląskie tradycje kulinarne w rodzinach robotniczych
Irena i Piotr Kocek wspominają potrawy, które królowały na stołach w śląskich rodzinach robotniczych. Opowiadają o specjałach przygotowywanych na co dzień oraz w czasie świąt, takich jak Boże Narodzenie. Tradycyjne dania, takie jak kluski, rolady czy moczka, były nie tylko symbolem kulinarnej tożsamości regionu, ale także okazją do wspólnego celebrowania rodzinnych chwil.
Irena i Piotr Kocek wspominają potrawy, które królowały na stołach w śląskich rodzinach robotniczych. Opowiadają o specjałach przygotowywanych na co dzień oraz w czasie świąt, takich jak Boże Narodzenie. Tradycyjne dania, takie jak kluski, rolady czy moczka, były nie tylko symbolem kulinarnej tożsamości regionu, ale także okazją do wspólnego celebrowania rodzinnych chwil.
Opis
Śląskie tradycje kulinarne w rodzinach robotniczych
Świadek Historii| Irena Kocek i Piotr Kocek (1961) Ruda Śląska
https://e-historie.pl/wp-content/uploads/2024/12/7.-Slaskie-tradycje-kulinarne-Kocek.mp3